Du har gått gjennom planleggings– og salgsfasen av ditt mat og drikkeevent. Du har solgt billettene. Nå er dagen her, og du må være vert for det.
Livet til en vert eller vertinne er ikke en lett en.
Du må sørge for at alt går jevnt og i tide. Men enda viktigere, må du sørge for at alle har det bra.
Vi har satt sammen 24 gode tips for hvordan du arrangerer et mat og drikkeevent folk vil huske. Følg dem for å skape den rette atmosfæren og få samtalene til å strømme.
Billetto er en billettplattform som hjelper deg med å styre, promotere og holde eventer. Opprett en event-side og selg billetter på 5 minutter.
OPPRETT EVENT >>
1. Ordne bord
Bordet er ditt lerret når du kuraterer kulinarisk kunst. Kontroller at bordene er ordnet på en måte som komplementerer det du serverer. Sett dem tidlig på dagen, så det er ute av veien.
2. Ordne sitteplasser
Det er valgfritt å tilordne seter, men det kan noen ganger bidra til at samtalene flyter. Lat som om du er en ekteskapsformidler og prøv å pare folk som har noe til felles.
3. Organiser sitteplasser og bord alfabetisk
Hvis du oppretter bordplaner og tilordne sitteplasser, prøv å unngå navnekort. Det kan være vanskelig å bla gjennom på et stort event. Gjør det enkelt for gjestene ved å ordne det i alfabetisk rekkefølge.
4. Ordne musikk
Musikk er ikke bare bra for å skape den rette atmosfæren. Det kan også hjelpe gjestene til å unngå pinlig stillhet under måltidet. Bruk Spotify til å finne en spilleliste som passer til temaet for middagen.
5. Forbered transport og overnatting
Hvis lokalet befinner seg i et sted som er vanskelig å nå, gjør gjestene en tjeneste ved å undersøke transport og overnatting. Har numre for lokale taxier og hoteller for hånden for senere.
6. Matsikkerhet
Sørg for at du overholder kravene til matsikkerhet. Som en tommelfingerregel, hold kald mat i kjøleskapet til det er på tide å servere det. Påfyll snacks i små mengder, slik at de ikke blir ødelagt.
7. Få alle til å føle seg spesiell
Alle dine gjester er VIP-er på eventet, og du bør behandle dem slikt. Hils alle personlig på begynnelsen av kvelden, og sørg for at sjenerte gjester blir introdusert til andre.
8. Start det riktig
Når gjestene ankommer, er det på tide å starte festen. Du bør ha en hyggelig velkomstdrink og noen småbiter for gjestene, slik at de kan stimulere appetitten.
9. Hors d’oeuvres
Hors d’oeuvres du serverer når gjester ankommer bør være små, men deilige. Oster og cruditér er alltid et godt valg. Pass på at du sprer dem jevnt over hele rommet.
10. Kunngjør menyen
Nå er det også på tide å kunngjøre hva slags godbiter gjestene skal få. Du kan drepe to fugler med en stein her. Først bygger du hype rundt maten. For det andre forbereder du deg å imøtekomme eventuelle kostholdskrav som noen gjester kan ha.
11. Oppretthold vintemperaturen
Det er viktig å sørge for at vinen har riktig temperatur. Som en tommelfingerregel bør rødvin være 12 – 18 grader, og hvitvin skal være 8 – 12 grader. Husk å dekantere rødvin 30 – 60 minutter før servering.
12. Par viner med riktig mat
Tenk på hvilken mat som skal gå bra med de vinene du serverer. Selv om eventet ditt er en vinsmaking, bør du ha noen oster og druer for å matche drinker.
13. Bryt isen
Med mindre alle allerede kjenner hverandre, bør du prøve å bryte isen tidlig. Introduser gjestene til hverandre eller lag et morsomt spill som gjør det for deg.
14. La gjestene hjelpe til
Ikke vær redd for å la gjestene hjelpe til hvis de tilbyr å gjøre det. Det kan intuitivt virke uprofesjonelt, men det kan også være pinlig hvis du insisterer på å gjøre alt selv.
15. Ikke be om unnskyldninger
Med mindre noe går veldig galt, bør du ikke be om noen unnskyldninger for maten. Gjestene vil ikke sette pris på at hver matrett blir introdusert med en ansvarsfraskrivelse.
16. Server middagen raskt
Du må sørge for at alle blir servert innenfor en kort tidsramme. På den måten må ingen sitte og vente på middagen mens andre spiser… eller venter som maten blir kald.
17. Bytte sitteplasser
Det er valgfritt å bytte sitteplasser halvveis gjennom kvelden. Men det kan være en nyttig måte å oppfordre folk til å blande seg med en annen gruppe, heller enn å sitte med den samme hele natten.
18. Hold samtalen ren
Som vert er det ditt ansvar å sørge for at alle har det bra. Hvis et pinlig emne blir tatt opp (Brexit, folkens?), prøv å endre emnet hvis det gjør noen ubehagelig.
19. Vær oppmerksom på kroppsspråk
En mer subtil måte du kan legge til rette for en god tid, er å ta hensyn til kroppsspråket til dine gjester. Hvis gjestene begynner å bli lei, er det på tide å flytte eventet til desserten.
20. Avslutt med dessert
Det er en fin touch å avslutte med litt dessert. Det trenger ikke å være super fancy, men noe søtt går lang vei. Server det med kaffe eller te, men prøv å holde kaffen koffeinfri.
21. Husk å slappe av
Selv om du som vert har mye ansvar, er det viktig at du også slapper av. Ikke bare vil du ha det bedre, men det er ikke hyggelig å se verten stadig stresset ut og på kanten.
22. Takk gjestene for at de er kommet
Etter hvert som kvelden går til slutt, er det viktig å takke alle for at de er kommet. Det vil få dem til å føle seg verdsatt, og øke sannsynligheten for at de deltar i neste event du organiserer.
23. Be om tilbakemelding
Selv om du alltid bør følge opp dagen etter arrangementet, er det ikke upassende å stille spørsmål til noen få gjester på natten. Be dem om litt tilbakemelding, og se om du kan forbedre noe for fremtidige event.
24. Bli med folk til døren
Husk de taxi- og hotellnumrene du har samlet tidligere? De kan komme til nytte nå. I alle fall bør du bli med folk til døren og sende dem hjem riktig.
Billetto er en billettplattform som hjelper deg med å styre, promotere og holde eventer. Opprett en event-side og selg billetter på 5 minutter.
OPPRETT EVENT >>
Det er det!
Nå vet du hvordan du blir vert for et mat og drikkeevent.
Forhåpentligvis har du klart å organisere et flott event og unngå ubehagelige emner og vanskelige situasjoner.
Hvis du har funnet noen tips som vi ikke har dekket her, kan du dele dem i kommentarene nedenfor.